Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (2)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Tsivinska M$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 2
Представлено документи з 1 до 2
1.

Tsivinska M. V. 
Biologically active substances of methanol extracts of dried Lactarius quetus and Lactarius volemus basidiomes mushrooms: identification and potential functions [Електронний ресурс] / M. V. Tsivinska, V. O. Antonyuk, L. V. Panchak, O. Yu. Klyuchivska, R. S. Stoika // Biotechnologia Acta. - 2015. - Vol. 8, № 2. - С. 58-68. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2015_8_2_7
Цель работы - исследовать химический состав и биологическое действие метанольного экстракта высушенных базидиом Lactarius quetus, L. volemus и млечного сока этих грибов на клетки млекопитающих и организм беспозвоночных. Установлено, что свежий сок грибов Lactarius quetus снижает жизнеспособность трансформированных мышиных фибробластов линии L929 и вызывает гибель ракообразных (циклопы) планктона. Экстракт высушенных базидиом фракционировали различными органическими растворителями по схеме, описанной нами ранее для Lactarius pergamenus. Фракции анализировали газовой хроматографией-масс-спектрометрией. Наибольшим ассортиментом соединений характеризовалась первая (гексановая) фракция, содержащая вещества, для анализа которых было необходимо дополнительное разделение на колонке силикагеля. Полученные фракции содержали большое количество насыщенных и ненасыщенных высших жирных кислот и их эфиров, сесквитерпеновых соединений и фталатов. Их состав и содержание в грибах исследуемых видов существенно отличался. По результатам анализа химического состава базидиом грибов сделан вывод о том, что основную защитную функцию в L. quetus, вероятнее всего, выполняют сесквитерпеновые соединения азуленового ряда - лактароруфин А и B. Поскольку у гриба L. volemus азулен и его производные содержатся в значительно меньшем количестве, биологическая активность его млечного сока относительно клеток млекопитающих и мелких ракообразных менее выражена.
Попередній перегляд:   Завантажити - 171.869 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Tsivinska M. V. 
Isolation and properties of polyphenol oxidase from basidiocarps of Lactarius pergamenus Fr. (Fr.) fungi [Електронний ресурс] / M. V. Tsivinska, V. O. Antonyuk, R. S. Stoika // The Ukrainian Biochemical Journal. - 2015. - Vol. 87, № 2. - С. 56-65. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2015_87_2_6
Із свіжозібраних базидіом Lactarius pergamenus Fr. (Fr.) за допомогою методів іонообмінної хроматографії з використанням DEAE-toyopearl, КМ-целюлози та препаративного електрофорезу в 7,5 %-му поліакриламідному гелі (ПААГ) (pH 8,6) виявлено 3, з яких очищено дві ізоформи поліфенолоксидази (ПФО) (1-1 і 1-2) з виходом за протеїном відповідно 0,42 і 0,15 мг/кг базидіом. За диск-електрофорезу в 7,5 %-му ПААГ за pH 8,6 ізоформи відрізняються рухливістю. Питома активність ізоформи 1-2 у 4,8 разу є вищою за активність ізоформи 1-1. Молекулярна маса, визначена гель-хроматографією на Toyopearl HW-55 ізоформ 1-1 і 1-2 була однаковою і становила 64 +- 2 кДа. Електрофорез у 15 %-му ПААГ за присутності додецилсульфату натрію і beta-меркаптоетанолу виявив одну зону з Мм 64 +- 1 кДа, що свідчить про наявність одного поліпептидного ланцюга у молекулі ензиму. Найвищу активність ензим виявляв за pH 6,0 і 10 <^>oC, а за 70 <^>oC відбувається інактивація ензиму. Активність поліфенолоксидази є найвищою в молодих грибів і знижується з їх віком, позитивно корелюючи з вмістом у них молочного соку. Орто-амінофенол виявився найефективнішим серед усіх випробуваних субстратів за визначення активності ПФО (о-, м- і п-амінофеноли, пірокатехін, тирозин, резорцин, флороглюцин) і його відносна активність становила 129 % від активності пірокатехіну. Найефективнішим інгібітором активності ПФО була аскорбінова кислота, яка повністю блокувала активність у концентрації 1 мМ, тоді як за присутності такої самої концентрації сульфіту натрію та тіосечовини активність ензиму знижувалась лише на 40 - 45 %. ПФО в базидіомах гриба L. pergamenus переважно локалізована у молочному соці гриба, де її висока активність може бути пов'язана з участю у захисті базидіом від патогенів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.572 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського